“Greenpeace“ Borba za očuvanje Grenlanda

June 1, 2011 at 18:01 Leave a comment

Kopenhagen – Aktivisti međunarodne organizacije za zaštitu životne sredine Grinpis popeli su se na naftnu platformu “Leiv Eirikšon” na moru kod grada Nuuk na Grenlandu.

ekospark.com

Oni pokušavaju da spreče početak bušenja u potrazi za naftom, saopštio je danski ogranak Grinpisa.

U saopštenju na sajtu te organizacije navodi se da su aktivisti do platforme škotske naftne kompanije Kern enerdžis došli u gumenim čamcima sa Grinpisovog broda, zatim su na platformi postavili neku vrstu “kapsule za preživljavanje” neposredno ispod samih uređaja za bušenje.

Portparol te organizacije Jon Burgvald ocenio je u saopštenju da su planirana podvodna bušenja u toj oblasti “toliko rizična da do njih nikako ne bi smelo da dođe”, dodajući da se škotska kompanije “kocka sa prirodom Grenlanda”.

ekospark.com

“Temperatura vode je blizu minusa, ali se mi, uprskos ledeno hladnom arktičkom okeanu, osećamo sigurno i dobro ovde u kapsuli za preživljavanje. Ponosna sam što smo uspeli da se popnemo i možemo da sprečimo ovo bezumlje”, navodi Grinpis u saopštenju reči 25-godišnje aktivistkinje Luke.

Ostrvo Grenland je pod suverenitetom Danske, ali ima svoju autonomnu vladu koja podržava podvodna bušenja u potrazi za fosilnim gorivom pored obale u nadi da će to pospešiti usporeni ekomonski razvoj ostrva.

Izvor: Beta

Entry filed under: SoS Info, Vesti Links. Tags: , .

Italija – Zakon O Zabrani Plastičnih Kesa Putovanje do najvećih dubina

Leave a comment

Subscribe to the comments via RSS Feed


Upišite Vašu e@mail adresu:

ekospark@gmail.com

ekospark@gmail.com

Pratite nas na Twitter-u

Tweeter

Postani fan na Facebook-u

FB

YouTube Kanal

YouTube Kanal

Zvanična Prezentacija

ekospark.com