Energetski najefikasnije selo na svetu proizvodi 321% više energije nego što koristi

October 9, 2012 at 18:07 1 comment

Brojni ekonomski stručnjaci smatraju da veća posvećenost životnoj sredini, jeftinoj i obnovljivoj energiji uz marljiv rad može doprineti bržem oporavku privrede i pozitivnim promenama u društvu. Pored jeftinijih energenata i jeftiniji način transporta takođe direktno utiče na smanjenje troškova prilikom proizvodnje, što automatski dovodi do veće konkurentnost proizvoda na tržištu a samim tim vremenom i na porast standarda građana.

Priča iz malog sela Wildpoldsried, u Nemačkoj bi mogla da bude najbolja ilustracija i praktičan dokaz ovakvih stavova.

Ovo selo je energetski najefikasnije selo na svetu. Ono proizvodi 321% više energije nego što koristi. Činjenica da je energetska proizvodnja zasnovana na obnovljivim i prirodnim resursima je najbolji deo ove priče.

Pre četrnaest godina u ovom mestu postavljen je novi gradonačelnik Arno Zengerle koji je trebao da reši veliki minus u budžetu i brojna dugovanja kancelarije. Dodatno je trebalo da se realizuje i nekoliko hitnih projekata i sanacija ali bez stvaranja bilo kakvih novih zaduženja.

Ciljevi su podrazumevali izgradnju škole, sportske hale, pozorišta i staračkog doma. U početku izgledalo je kao da će biti potrebne decenije za postizanje ovih ciljeva. Opredeljenje za to da se ne napravi nikakav dug prilikom njihove realizacije samo je pogoršalo izazov. Međutim, efektivno rukovodstvo, investicije u obnovljive izvore, zelenu energiju i potpuna posvećenost ka ostvarivanju ekološke politike dovela je do izuzetnog uspeha koji je omogućio realizaciju svih postavljenih ciljeva. Sve što su planirali ostvarili su u duplo kraćem roku.

Ogroman uspeh ove nekada male poljoprivredne zajednice može se pripisati mnogim stvarima, ali ona ključna bila je odluka o donošenje plana o inovatinom razvoju koju je objavio savet sela 1999. godine pod nazivom ″WIR 2020″ (Wildpoldsried Inovativno Liderstvo).

Ovaj plan posto je polazna tačka koja je podrazumevala razmatranje svih zahteva građana, kao i realizaciju projekata koji će uticati na budući rast i razvoj.

Plan je usmeren na tri tačke:

1. Dalji napori ka pronalaženju novih izvora obnovljive energije.
2. Insistiranje na korišcenju ekološkog materijala za izgradnju objekata.
3. Precišćavanje otpadnih voda uz istovremenu zaštitu vodnih resursa.

Da bi se plan realizovo stanovnici su osnovali građansko društvo koje će imati cilj da dovede što već broj investitora i stučnjaka.

U početku došle su samo tri kompanije koje su konstruisale nekoliko vetrenjača koje proizvode 3500 kw energije. Broj kompanija se vremenom povećavao i danas je u selu prisutno 94 investitora.

Trenutno je u fazi izrada nekoliko novih postrojenja uključujući i razvoj sistema IRENE (Integracija obnovljivih izvora energije i električnih vozila). Planirano je sistematsko širenje daljinskog grejanja i povećanje korišćenja LED uličnih sijalica.

Malo mesto Wildpoldsried sa 2.600 stanovika sada ima godišnji profit od prodaje energije veći od 5.7 miliona dolara.

Očigledano dobar spoj političke volje i učešća civilnog društva uz pravilnu strategiju napravio je od ovog sela odlično mesto za život, čiji su primer preneli svi svetski mediji.  Izvor: wildpoldsried.de

ekospark.com\portal

Advertisements

Entry filed under: Energija, Vesti, Zanimljivosti. Tags: , , , , , , , , .

WCSC – Solarni punjač Komercijalizacija papirnih baterija kompanije Sony

1 Comment Add your own

  • 1. Tino  |  October 11, 2012 at 19:38

    Svaka im čast ovo je dobar primjer kako mala zajednica ljudi može učiniti puno za sebe i okoliš.

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Subscribe to the comments via RSS Feed


Upišite Vašu e@mail adresu:

ekospark@gmail.com

ekospark@gmail.com

Pratite nas na Twitter-u

Tweeter

Postani fan na Facebook-u

FB

YouTube Kanal

YouTube Kanal

Zvanična Prezentacija

ekospark.com