Japanska boca za gašenje požara

September 11, 2012 at 17:40 Leave a comment

Broj požara se svake godine povećava i gotovo svakog dana možemo da čujemo izveštaje o novim šumskim ili požarima u gradu. Nepotrebno je mnogo pričati o šteti, opasnosti i negativnim posledicama.

Japanci spadaju u naciju koja teži da pronađe što efikasniji način za rešavanje svakog problema i ovog puta izgleda da su još jednom potvrdili svoju uspešnost u tome.

U boci koja se prilikom bacanja lako lomi nalazi se hemijska tečnost plave boje koja efikasno gasi požare. Kao što se na snimcima može videti nije u pitanju samo efikasnost prilikom gašenja već i izuzetno brz vremenski interval za koji se određeni požar može ugasiti.

Očigledno je da kada se boca razbije dolazi do hemijske reakcije koja apsorbuje izuzetno mnogo kiseonika što utiče da dođe do brzog gašenja vatre. Naravno, od količine tečnosti u boci zavisi površina na kojoj se požar može ugasiti.

Posle velikog broja eksperimenata boce se sada mogu kupiti u slobodnoj prodaji. Treba napomenuti da je rok trajanja 5 godina, da tečnost u njoj nije toksična kao i da posle aktivacije nema štetanog uticaja na životnu sredinu. Posedovanje ovakvih boca daje dodatnu sigurnost prilikom gašenja malih požara.

Nadamo se da će daljim testiranjem Japanci uspeti da pronađu metode za brže gašenje požara na većim površinama i otvorenom prostoru.

ekospark.com\portal

Entry filed under: SoS Info, Vesti, Zanimljivosti. Tags: , , , , .

Rizik od vrelih talasa u gradovima Carpool – Kolovozna traka na putevima Amerike

Leave a comment

Subscribe to the comments via RSS Feed


Upišite Vašu e@mail adresu:

ekospark@gmail.com

ekospark@gmail.com

Pratite nas na Twitter-u

Tweeter

Postani fan na Facebook-u

FB

YouTube Kanal

YouTube Kanal

Zvanična Prezentacija

ekospark.com