Nelomljivo fleksibilno staklo

April 6, 2012 at 12:10 Leave a comment

Staklo koje je jače i teže od čelika razvijeno je u laboratoriji Lawrence Berkeley u saradnji sa Institutom za tehnologiju (Cal-tech) iz Kalifornije. Istraživanja su finansirana od strane ministarstva za nauku i energetiku.

Nova vrsta snažnog staklenog materijala je mikrolegura paladijuma, metala koji je elastičan, rastegljiv i pomoću koga se sprečava lomljivost staklastih materijala. Novo fleksibilno staklo može da se savija pod pritiskom predmeta, a da se ne razbije.

Osnovnim mikrolegurama stakla dodat je fosfor, silikon i germanijum pomoću kojih su staklene šipke povećane za 1 milimetar u prečniku. Potom je dodat i peti element, srebro koji je omogućio istraživačima sa Cal-Teach univerziteta da povećaju debljinu stakla na šest milimetara.

Postignuta fleksibilnost omogućena je zahvaljujući odličnom miksu svih pet elemenata  a rezultati su objavljeni u poznatom stručnom časopisu ‘’Prirodni materijali‘’.

Vodeći istraživač Robert Riči imao je sastanke sa vodećim laboratorijama sa Berkli univerziteta i Kaliforniskijm univerzitetom Cal–Tech, gde su izvršene dodatne analize i testovi.

U predhodnim eksperimentima koji su izvršeni od strane ova dva univerziteta poboljšana je čvrstina stakla. U ovoj novoj fazi, tim je otišao korak dalje, praveći staklo koje ima mogućnost savijanja, gde se ne mogu javiti mikro pukotine koje bi vodile ka eventualnom razbijanju. Tako je napravljena nova vrsta stakla koja je jača i teža od bilo kog poznatog materijala.

Cilj ovog eksperimenta je da se dobije novo čvrsto staklo koje se može koristiti za izradu krovnih konstrukcija, u kojima se mogu ugraditi solarni paneli. Tako bi pored boljeg osvetljenja proizvodili i električnu energiju.

ekospark.com\portal

Advertisements

Entry filed under: Tehnologija, Vesti. Tags: , , , , , .

Sat za našu planetu 2012 Globalno zagrevanje utiče na stabla kakaoa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Subscribe to the comments via RSS Feed


Upišite Vašu e@mail adresu:

ekospark@gmail.com

ekospark@gmail.com

Pratite nas na Twitter-u

Tweeter

Postani fan na Facebook-u

FB

YouTube Kanal

YouTube Kanal

Zvanična Prezentacija

ekospark.com

%d bloggers like this: