Globalno zagrevanje utiče na stabla kakaoa

April 6, 2012 at 12:20 Leave a comment

Polovina svetskih zaliha kakaoa dolazi iz zapadno afričkih zemalja: Gane i Obale Slonovače. Kakao je jedan od glavnih sastojaka u proizvodnji čokolade.

Povećanje prosečnih temperatura usled klimatskih promena moglo bi da utiče na smanjenje proizvodnje kakaoa u ovim zemljama. Paralelno sa smanjenjem poljoprivredne proizvodnje smanjio bi se dodatno i životni standard stanovništva. Na svetskom tržištu povećale bi se cene čokoladnih proizvoda a vremenom bi se pojavile i nestašice.

Poslednji izveštaji i analize Međunarodnog centra u tropskim regionima, pokazuju da će se površine pogodne za poljoprivrednu proizvodnju u periodu od 2030 i 2050 godine drastično smanjiti. Usled promenljivih padavina i povećanja temeprature zemljište može postati neodgovrajuće za proizvodnju kakaoa, što bi takođe uticalo i na smanjenje novčanih prihoda u ovim, već siromašnim regionima.

Proizvodnja kakao trenutno pedstavlja glavni izvor prihoda u mnogim ruralnim područjima. Zahvaljujući prihodima i sigurnoj ceni na tržištu porodice obezbeđuju egizistenciju, školovanje i zdravstveno osiguranje.

Negativni efekti uticaja porasta temperature na useve i plantaže kakaoa, mogli su se videti u poslednjih desetak godina više puta. Naučnici zato apeluju da se hitno pristupi poštovanju svih standarda kako bi se ublažili neželjeni efekti klimatskih promena.

Nije nezamislivo da usled svega navedenog ubrzo dođe do naglog porasta cene čokolade na tržištu. U vreme kada globalna tražnja za čokoladom raste, posebno u Kini, već postoji pritisak da se cene ponovo povećaju.

Istraživanja su pokazala da postoje mogućnosti za rešenje ovog problema. Da bi se ublažilo dejstvo visokih temperatura, stabla kakaoa treba u budućnosti uzgajati na većim nadomrskim visinama. Međutim problem je u tome što je veći deo zapadne Afrike ravan i ne postoje veće planinske površine.

Navedeni podaci istraživajna pokazali su zašto nema daljeg porasta proizvodnje iako se potrebe za novim količinama stalno povećavaju.

Kod Obale Slonovače kakao predstavlja 7,5% GDP-a; a u Gani dostiže 3,4% GDP-a.

Ovaj projekat i istraživanje finansirano od fondacije Bila i Melinde Gets, vlasnika Microsofta. Oni u poslednjih nekoliko godina pored finansiranja brojnih humanitarnih akcija sve češće pomažu i realizaciju brojnih projekata vezanih za zaštitu i očuvanje životne sredine.

Istraživanja su pokazala, da su potrebne detaljnije analize o promeni klime i uticaja temperaturnih oscilacija, kao i pronalaženje novih vrsta otpornih na suše. Usled povećanja temperature potrebno je pronaći nova područja i regione pogodne za proizvodnju.

ekospark.com\portal

Advertisements

Entry filed under: SoS Info, Vesti, Zanimljivosti. Tags: , , , , .

Nelomljivo fleksibilno staklo “Džuli” – Prvi električni automobil iz Južne Afrike

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Subscribe to the comments via RSS Feed


Upišite Vašu e@mail adresu:

ekospark@gmail.com

ekospark@gmail.com

Pratite nas na Twitter-u

Tweeter

Postani fan na Facebook-u

FB

YouTube Kanal

YouTube Kanal

Zvanična Prezentacija

ekospark.com

%d bloggers like this: