Mašina koja pretvara plastične kese u gorivo

October 4, 2011 at 20:23 Leave a comment

Poznato je da su plastične kese veliki neprijatelj životne sredine. Ne samo da se za njihovu izradu koristi nafta već je posle njihove upotrebe potrebno stotine godina da bi se one razgradile. Zbog očiglednih negativnih efekata širom sveta sve je više primera o zabrani upotrebe i porizvodnje plastičnih kesa.

slika_01

Stručnjaci tvrde da će nažalost potpuno rešenje ovog problema zahtevati dugogodišnje napore. ’’Kada bi se u svetu u istom danau zabranila proizvodnja i upotreba plastičnih kesa problem idalje ne bi smo rešili u potpunosti.’’

Svakako je neophodno je da zabranimo njihovu upotrebu i proizvodnju ali je broj proizvedneih kesa od početka sedamdesetih godina do danas ogroman. Imajući u vidu vreme potrebno da bi se one razgrade rešenje ovog problema neće biti lako i jeftino.

Japanski pronalazač Akinori Ito, da bi pojednostavio rešenje ovog problem konstruisao je mašinu koja može da plastične kese pretvori u gorivo. Prilikom proizvodnje nema emisije ugljen dioksida.

slika_02

Mašina koju sada prodaje korporacija ’’Blest’’ zagreva i pretvara plastiku u gas koji se sprovodi u sistem cevi, gde se isparenja hlade i kondenzuju u sirovu naftu. Sirova nafta može da se koristi u generatorima pa čak i nekim pećima, nju je moguće samo jednim korakom preraditi i koristiti kao benzin.

Veoma efikasna mašina može da preradi dva kilograma plastike (uključujući i polietilen, polistiren i polipropilen) u jedan litar nafte koristeći samo jedan kilovat struje. Komercijalna upotreba ove mašine omogućiće da teško razgradiva plastika brže i potpuno nestane sa naših deponija i ulica.

Mašina za sada košta 10.000 dolara a proizvođači nameravaju da samnje troškove proizvodnje i tako mašinu prilagode i za kućnu upotrebu. Očekuje se da će se i cena smanjiti sa povećanjem upotrebe i potražnje.

Detaljnije : ekospark.com

Advertisements

Entry filed under: Energija, Reciklaža i Otpad, Vesti. Tags: , , , , , , , , , , .

Električnim automobilom od Aljaske do Argentine Solarni Prozor kompanije Sony

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Subscribe to the comments via RSS Feed


Upišite Vašu e@mail adresu:

ekospark@gmail.com

ekospark@gmail.com

Pratite nas na Twitter-u

Tweeter

Postani fan na Facebook-u

FB

YouTube Kanal

YouTube Kanal

Zvanična Prezentacija

ekospark.com

%d bloggers like this: