Nestanak Aralskog Jezera

May 16, 2011 at 20:18 Leave a comment

Ovo je očigledno jedna od najgorih ekoloških katastrofa na svetu. Bio sam šokiran. Sa nasipa nisam ništa mogao da vidim, video sam samo groblje brodova.
– izjavio je Ban Ki-Mun prilikom posete Uzbekistanu

ekospark.com

Nekada četvrto svetsko najveće kopneno jezero sa površinom od 68,000 km², se smanjilo do 2004. godine za 25% od početne površine, što je uvećalo salinitet za pet puta koji je uništio većinu flore i faune u tom području.

Do 2007. godine jezero se smanjilo za još 10% od prvobitne veličine i danas je pretvoreno u tri manja, odvojena jezera koja su previše zasićena solima da bi u njma bilo živog sveta. Aralsko jezero je zagađeno raznim testiranjima hemijske industrije, pesticidima i otpadom iz reka koje se ulivaju u jezero.

ekospark

Naleti vetra koji nose soli oštećuju okolno zemljište što uslovljava neplodnost velikih površina zemljišta u regionu jezera. Vetrovi takođe utiču na pojavu mnogih bolesti stanovništva u ovom kraju, pojavu raka i mnogih plućnih bolesti.

ekospark.com

Isušivanjem jezera nepovratno se uticalo na klimatske promene pri čemu su leta danas vruća i sušna, a zime hladne i duge. Isušivanje jezera danas se kategorizuje kao ekološka katastrofa.

ekospark.com

Šta se dogodilo sa jednim od najvećih jezera sveta? Kako se isušivanje Arala odrazilo na priobalne gradove i lokalno stanovništvo? U kom stanju se jezero danas nalazi?

Detaljnije : Nestanak Aralskog Jezera

Entry filed under: SoS Info, Vesti, Zanimljivosti. Tags: , , , , , , , .

Vojnici čiste Napulj od đubreta Prvi Međunarodni Let Solarnog Aviona

Leave a comment

Subscribe to the comments via RSS Feed


Upišite Vašu e@mail adresu:

ekospark@gmail.com

ekospark@gmail.com

Pratite nas na Twitter-u

Tweeter

Postani fan na Facebook-u

FB

YouTube Kanal

YouTube Kanal

Zvanična Prezentacija

ekospark.com