Spam Pošta – Ekološki Problem

February 15, 2011 at 20:29 Leave a comment

Bez obzira da li stiže u elektronskom ili štampanom obliku, spam pošta predstavlja problem. Gotovo da ne prođe ni jedna nedelja a da ne primimo neku spam poruku. Ako ste vlasnik nekog sajta ili menadžer neke veće kompanije broj spam poruka se naravno povećava.

ekospark.com

Jedan uspešni vlasnik agencije koja se bavi izradom internet prezentacija požalio se da je nedavno posle petnaest dana odmora, prvi put proverio svoji email i ’’inboxu’’ pronašao 376 poruka. Da bi pročitao svoju poštu, morao je da izdvoji poslovne poruke od spam pošte. Dok je odvajao spam poštu od pravih poruka, prvog radnog dana na poslu izgubio je gotovo čitav sat. Kad je izbrisao sve spam poruke u ’’inboxu’’ je ostalo samo 28 mejlova koje je trebao da pročita.

On nažalost nije jedin računarski korisnik koji je imao ovakav problem. Veliki broj poslovnih i privatnih korisnika posle par nedelja u svom ’’inboxu’’ ima mnogo više spam poruka nego privatne pošte.

Na osnovu svega, možemo slobodno da kažemo da su kompanije koje šalju spam poštu preterale. Za nastanak elektronske pošte, kao i za njeno slanje troši se dosta električne energije. Proizvodnja električne energije uslovljava emisiju štetnih gasova u atmosferu i tako spam pošta postaje i ekološki problem.

I dok se mnoga šumska gazdinstva seku da bi se proizveo papir na kome se štampaju nepoželjni flajerni, razne reklame i katalozi koje gotovo svakodnevno nalazimo u našem poštanskom sandučetu, na degradaciju životne sredine utiče i nepoželjna elektronska pošta. Tako, spam pošta, u svim njenim oblicima postaje i veliki ekološki problem.

ekospark.com

Zaključak je, da negativan efekt spam pošte nije samo u gubljenju vremna dok je brišemo. Da bi ona nastala i nestala, troši se električna energija i tako vrši emisija ugljen dioksida, koja utiče štetno na naše zdravlje i na životnu sredinu. Da bi nastala spam pošta u štampanoj formi degradiraju se i seku šume, uništavaju se ekosistemi, troši električna energija i sve to takođe utiče neposredno na degradaciju našeg zdravlja.

Rešenje ovakvo velikog problema je danas i veliki izazov, zato smatramo da treba pomenuti organizaciju 41 pounds.org koja je dala jedan odličan primer kako se može rešiti ovaj problem.

Nastanak ove organizacije bio je podstaknut frapantnim podacima: da bi se proizvelo 4 milliona tona spam poštiljaka u toku jedne godine uništi se preko 100 million stabala drveta, potroši se preko milion hektolitara vode a emisija gasova koji dovode do efekta staklene bašte jednaka je onoj iz 9 miliona automobila!

ekospark.com

Pored toga, objavljen je podatak da se u Americi 320 milliona dolara lokalnih taksi potroši na odvoženje i odlaganje štampane spam pošte, umesto na ulepšavanje gradskih parkova, proširivanje biblioteka, poboljšavanje rada medicinskih ustanova i komunalnih službi.

Svi navedeni podaci pokazuju alarmantno stanje i zahtevaju ozbiljniji pristup naizgled neprimetnom problemu.

Detaljnije : ekospark.com

Advertisements

Entry filed under: SoS Info, Vesti. Tags: , , , , , .

Solarna kuća na obali Dunava Ekološka Mašina Za Pranje Veša

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Subscribe to the comments via RSS Feed


Upišite Vašu e@mail adresu:

ekospark@gmail.com

ekospark@gmail.com

Pratite nas na Twitter-u

Tweeter

Postani fan na Facebook-u

FB

YouTube Kanal

YouTube Kanal

Zvanična Prezentacija

ekospark.com

%d bloggers like this: