Danska – Zemlja Energije Vetra

January 20, 2011 at 20:20 Leave a comment

Najnoviji energetski izveštaji Danske vlade pokazali su da bi sve energetske potrebe ove zemlje mogle da se zadovolje ako bi se efikasno iskoristila energija vetra. Efikasnim korišćenjem energije vetra stvorio bi se uslov za prestanak korišćenja fosilnih goriva do 2050 godine.

ekospark.com

Škotska ima sličan cilj. U Škotskoj se planira da se korišćenjem energije vetra zaustavi upotreba fosilnih goriva takođe do 2050 godine.

Cena nafte i gasa na tržištu stalno raste, što će omogućiti da Danska lakše i brže razvije energetsku mrežu obnovljivih izvora energije i tako se oslobodi fosilnih goriva, navodi se u izveštaju objavljenom od strane energetske komisije. U izveštaju se takođe navodi da će efikasnim korišćenjem energije vetra i energije biomase biti u potpunosti zadovoljene energetske potrebe ove zemlje.

Potvrđeno je da će prelazak na obnovljive izvore energije biti jeftinije rešenje nego dalje korišćenje fosilnih goriva, posebno ako se zna da će cene nafte i gasa biti u stalnom porastu.

Ovakav izveštaj posebno je ohrabrio Danskog proizvođača vetrenjača kompaniju Vestas, čiji su čelnici izjavili da bi ovo istraživanje moglo dodatno da učvrsti poziciju kompanije na tržištu kao vodećeg proizvođača turbina ali i državu kao lidera u korišćenju obnovljivih izvora energije.

Ditlev Enegel izvršni direktor kompanije Vestas, izjavio je: ’’Izveštaj šalje jasan i važan signal i drugim zemljama koje vetar vide kao održivi izvor energije u svom daljem razvoju’’.

’’Ovo je takođe velika prilika za Dansku da stvori reputaciju lidera u proizvodnji nove tehnologije, čijom upotrebom i korišćenjem nema emisije ugljen-dioksida, ali i lidera u proizvodnji tehnologije koja je potrebna na globalnom nivou’’.

U izveštaju se preporučuje da vlada odmah počne da odvaja 0.5 odsto godišnjeg BDP zemlje u investicije potrebne za razvoj obnovljivih izvora energije, u cilju realizacije ovog projekta u datom roku, što bi rezultiralo ukupnim troškovima od 2.5 milijarde eura do 2050 godine.

Detaljnije : ekospark.com

Entry filed under: Energija, Vesti. Tags: , , , , , , .

Otpad na Artiku Video Igrice I Klimatske Promene

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Subscribe to the comments via RSS Feed


Upišite Vašu e@mail adresu:

ekospark@gmail.com

ekospark@gmail.com

Pratite nas na Twitter-u

Tweeter

Postani fan na Facebook-u

FB

YouTube Kanal

YouTube Kanal

Zvanična Prezentacija

ekospark.com