Smart Grid Tehnologija U Japanu

September 22, 2010 at 20:00 Leave a comment

Četiri japanska grada planiraju da koordinirano smanje potrošnju energije za struju, grejanje i prevoz, a samim tim i smanje emisiju ugljen-dioksida u atmosferu uz pomoć ’’Smart Grid’’ tehnologije. U isto vreme gradovi planiraju da uključe i korišćenje obnovljivih izvora energije i tako dodatno podstaknu razvoj i korišćenje tehnologije koja ne zagađuje životnu sredinu.

ekospark.com

Plan kojim će se smanjiti emisija ugljen-dioksida do 40 procenata i to već do 2030 godine, moguć je, zahvaljujući uvođenjem ‘’Smart Grid’’ tehnologije, koja je već dala pozitivne rezultate u Americi.

Pored kontrolisanja potrošnje električne energije, ‘’Smart Grid’’ tehnologija će se u Japanu koristiti i kod grejanja ali i u gradskom prevozu.

Projekt koji je već počeo da se realizuje ove godine, pokrenut je od strane japanske vlade, koja se trudi da ispuni obećanje dato od strane premijera, koji je prošle godine izjavio da Japan želi da smanji emisiju štetnih gasova za 25 procenata do 2020 godine.

Investicije potrebne za realizaciju ovog projekta koštaće Japan jednu milijardu dolara u narednih pet godina, a njega će sprovditi konzorcijum na desetine kompanija, uključujući Tojotu, Nissan, Japan čelik, Panasonic…

Da bi se ovako prestižan plan ostvario ministar ekonomije rekao je da će realizacija projekta zahtevati instaliranje oko 28 gigavata solarnih elektrana, što je približno jednako instaliranju 28 velikih nuklearnih reaktora.

‘’Smart Grid’’ tehnologija će takođe pomoći mreži operatera da primi dodatnu količinu električne energije iz solarnih i drugih obnovljivih izvora energije.

ekospark.com

Osim što će ova tehnologija kontrolisati potrošnju električne energije, kontrolisaće i potrošnju energije za grejanje.

‘’Više od polovine potrebne energije koristi se za zagrevanje, tako da je neophodna integracija strategija, potrošnje električne energije i energije potrebne za grejanje’’ izjavio je ministar Nakanishi.

Panasonik je već sproveo sličan sistem koji se integriše na nivou svakog domaćinstva. Takav sistem trenutno košta oko 60.000 dolara, a jedno domaćinstvo može potpuno da odvoji od električne mreže. Sistem bi mogao da se primenjuje i u gradskom saobraćaju što bi prevoz učino jeftinijim ali i ekološki prihvatljivim.

Smart Grid tehnologija je u Americi je odlično prihvaćena, a nema sumnje da će isti uspeh doživet i u Japanu. Popularizacija i primena ove tehnologije raduje potrošače i proizvođače električne energije, ali i organizacije koje vode računa o zaštiti životne sredine.

Advertisements

Entry filed under: Energija, Tehnologija, Vesti. Tags: , , , , , , .

Olovka od papira… Prvi Let Solarnog Aviona

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Subscribe to the comments via RSS Feed


Upišite Vašu e@mail adresu:

ekospark@gmail.com

ekospark@gmail.com

Pratite nas na Twitter-u

Tweeter

Postani fan na Facebook-u

FB

YouTube Kanal

YouTube Kanal

Zvanična Prezentacija

ekospark.com

%d bloggers like this: