PET plastika ? Ne, hvala !

August 5, 2010 at 20:00 Leave a comment

U Evropskoj uniji je kontrola proizvodnje i prodaje PET plastike godinama unazad strogo kontrolisana i praćena. Sve vrste pića u PET ambalaži se prodaju uz kauciju (depozit).

ekospark.com

Ekološka društva, nevladine organizacije i društva za zaštitu potrošača su svojim protestima i koordiniranim akcijama zaustavile svaki pokušaj oslobađanja proizvođača PET plastike dodatnog poreza, koji su oni obavezni da plate.

Rešenja i metode se razlikuju od države do države, tako da sada imamo mnogo pozitivnih primera koji daju dobre rezultate i smanjuju bacanje plastičnih flaša posle upotrebe.

Najstariji koncept u borbi protiv bacanja PET boce je dat primerom iz Nemačke:    Na svaku prodatu PET bocu bilo kog napitka uračunato je i dodatih 50 centi kaucije. Kada vratite 10 PET boca u prodavnicu ili na mesto otkupa biće vam vraćeno 5 € eura, a za svaku naredno vraćenu bocu biće vam vraćeno još 50 centi. Ovaj koncept je ostvarljiv i primenjuje se u mnogim gradovima u Nemačkoj.

ekospark.com

Sličnim primerom i mi možemo očistiti životnu sredinu i zaustaviti nepotrebno bacanje plastične ambalaže.Trebamo dodati da su građani u Nemačkoj sprečili i najveće kompanije osvežavajućih napitaka da podizanjem cena proizvoda sebe zaštite od povećanih troškova.

Nemci strogo kontrolišu proizvodnju i promet PET ambalaže i pored toga što imaju primerne deponije komunalnog otpada i mnogo različitih objekta u kojima se spaljuje nepoželjan otpad.

Zašto se u Srbiji i pored očigledne štete još uvek toleriše teror nepovratne plastične ambalaže i zašto se ne utiče konkretnim merama da se njen udeo na tržištu smanji. Da li je Srbija manje vredna od ostalih zemalja u okruženju !?!

ekospark.com

Detaljnije : ekospark.com

Advertisements

Entry filed under: Reciklaža i Otpad, Vesti. Tags: , , , , , , , , , , , , , .

Ozon u prizemnim slojevima atmosfere Led Dioide Na Tajms Skveru

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Subscribe to the comments via RSS Feed


Upišite Vašu e@mail adresu:

ekospark@gmail.com

ekospark@gmail.com

Pratite nas na Twitter-u

Tweeter

Postani fan na Facebook-u

FB

YouTube Kanal

YouTube Kanal

Zvanična Prezentacija

ekospark.com

%d bloggers like this: