Reciklaža e-otpada

March 1, 2010 at 06:53 Leave a comment

Drugi način na koji se razvijene zemlje oslobađaju starih računara jeste to što ih izvoze bukvalno kao tehnološki otpad. Koliko je nama poznato, ovako nešto se još uvek ne dešava kod nas, ali je zato svakodnevna praksa u slučaju, na primer, Kine i Indije.

zoom

Mali privatni preduzetnici u ovim zemljama, koristeći razne zakonske propuste, uvoze ogromne količine starih neupotrebljivih računara. Kada stignu na svoje poslednje odredište u svom „računarskom životu”, veliki broj siromašnih, a često i dečjih ruku, odvaja pojedine delove, sortirajući ih i obrađujući. Ovaj posao je veoma opasan po zdravlje jer se u tom procesu oslobađa velika količina toksičnih materija, a ova deca to rade bez ikakve zaštite.

U područjima gde se nalaze ove radionice mnogi žitelji imaju zdravstvene tegobe iako nisu zaposleni na pomenutim računarskim stratištima. Podatak da stanovnici tih predela moraju da dovoze vodu za piće sa izvorišta udaljenih najmanje trideset kilometara govori dovoljno o zagađenosti podzemnih voda. Zamislite da se i kod nas ovako nešto dešava.?

U ovim primitivnim pogonima reciklaža se obavlja uz mnogo mehaničkog rada i na kraju predstavlja veću opasnost nego što bi bila da su ti isti računari odloženi u neko bezbedno skladište.

zoom

Recimo, računar u sebi sadrži mnoge delove od plastike i sličnih materijala, ima ih na matičnoj ploči, kućištu, izolaciji na žicama itd. Na ovim primitivnim mestima za reciklažu deca spaljuju velike lopte zgužvanih žica, nastojeći da ih oslobode plastike i PVC omotača.  Prilikom sagorevanja ovih materija u atmosferu se oslobađaju vrlo opasne i otrovne hemikalije.

A opet na drugu stranu, radnici u otvorenoj vatri sagorevaju matične ploče, pokušavajući da dobiju bakar od kojeg su napravljeni štampani vodovi.

Ovo su dva primera koja predstavljaju samo početak…

Advertisements

Entry filed under: Reciklaža i Otpad, SoS Info, Vesti. Tags: , , , , , , , , .

Globalna kriza – nestašica hrane i nestašica vode Začetak mreže stanica za punjenje električnih automobila

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Upišite Vašu e@mail adresu:

ekospark@gmail.com

ekospark@gmail.com

Pratite nas na Twitter-u

Tweeter

Postani fan na Facebook-u

FB

YouTube Kanal

YouTube Kanal

Zvanična Prezentacija

ekospark.com